Článek

Jablíčkový den v 1. třídách

Profilová fotka

Mgr. Bohumila Mikulková

Vytvořeno:

Spoluautoři:

  • Mgr. Bohumila Mikulková
  • Mgr. Ivana Sekaninová
  • Mgr. Ladislava Podešvová

Nastal podzimní čas a na školní zahradě dozrála jablka.

V prvním vyučovacím bloku s pomocí pana školníka si v úterý 10. 10. 2023 žáci 1. A zahráli na sadaře a česali jablka na školní zahradě.

Část jablíček jsme využili pro výtvarné účely. Vyrobili jsme si tiskátka, která nám posloužila k výrobě „jablečného kompotu“.

Druhý blok výuky jsme strávili ve školní kuchyňce. Nejdříve jsme si nachystali jablíčka na štrúdl. Práce se struhadlem byla pro některé náročná, naštěstí byly všechny děti opatrné a paní učitelka nemusela podávat první pomoc. Jakmile jsme dali do trouby dvě jablíčkové „punčochy“, vrhli jsme se na výrobu jablíčkových lízátek. Největší radost byla z volby bílé i hnědé čokolády a samotné zdobení.

Závěr dne patřil soutěži o nejlepší jablíčko. Proměnili jsme se ve velkou porotu, která hodnotila krásu, chuť a šťavnatost jablíček. Kupovaná jablíčka byla překrásná, ale neměla chuť a vůni sluníčka. Nejkrásnější, nejšťavnatější a nejchutnější byla červená jablíčka z naší prostřední jablůňky na školní zahradě.


Děti z 1. C si v pátek 6. 10. také užily svůj „Jablíčkový den“. Všechny činnosti, které jsme tento den dělali, se týkaly jablíček – kreslení, vyrábění, zpívání, tančení, počítání… Ve druhém bloku jsme si ve školní kuchyňce upekli jablíčkové šátečky. Tento týden nám stále jablíčka zpestřují vyučování, ochutnáváme jablíčka, která děti přinesly, trhali jsme jablíčka na školní zahradě a budeme z nich vyrábět mošt.


I my děti v 1. B jsme uspořádali Jablíčkový den. Sbírali jsme jablka na zahradě, upekli z nich štrúdl a uvařili jablkový čaj, vyráběli jsme jablkovou knihu, počítali jablkové příklady, psali jsme písmenka do jablkového pracovního listu a také jsme se naučili taneček Měla babka čtyři jabka. Den jsme si hodně užili, nejvíce se nám líbila příprava apečení štrúdlu.

Galerie